Ondernemers op scherp in coronacrisis – Financiële telegraaf 28 maart 2020

HELEEN DURA-VAN OORD, KEES KOOLEN, WILLEM VAN DER LEEGTE EN BEN WOLDRING DELEN HUN ERVARINGEN

 

 

Ondernemer Heleen Dura-Van Oord richtte in 2001 met enkele partners DQ&A Mediagroep op. Het bedrijf richtte zich op internetmarketing voor klanten als Carrefour en Nespresso. Ze maakte de kredietcrisis in 2008 mee, waardoor ze driekwart van het toenmalige personeel moest ontslaan. In 2007 richtte Dura Van Oord investeringsmaatschappij Peak Capital & Future Food Fund mede op, dat zich richt op start-ups. Ze is onder meer commissaris van de Efteling en de FD Mediagroep.

 

„Deze coronacrisis is een sluipmoordenaar. Hierdoor zijn veel ondernemers overvallen, terwijl aanvankelijk velen dachten dat het wel mee zou vallen. Mijn advies is nu vooral om het hoofd koel te houden en slim te manoeuvreren. Probeer het niet in je eentje op te lossen, maar zoek contact met andere ondernemers. Zij hebben vaak dezelfde vragen en uitdagingen. Zelf ben ik lid van de internationale The Entrepreneur Organisation met 5000 leden uit de hele wereld. Daar hoor nu ik van collega-ondernemers uit China en Italië hoe zij de crisis het hoofd bieden. Dat biedt hoop, troost en het gevoel dat je er als ondernemer niet alleen voor staat.

 

Rotsvast vertrouwen

Het allerbelangrijkste bij crises is doorgaan, waar anderen opgeven.
Zelf hield ik een rotsvast vertrouwen in de toekomst van internet, toen ik na het barsten van de internetbubbel in 2001 samen met mijn compagnons ons bedrijf DQ&A startte. Sommigen zeiden dat internet een hype was, maar wij wisten dat online-marketing nodig zou zijn in een wereld waar iedereen met elkaar verbonden zou raken. Een lange adem was wel vereist, want het duurde toen een paar jaar voordat het vertrouwen terug was in de markt. Ik heb nu het idee dat dit minder lang zal duren.

Een wijze les die ik bij de kredietcrisis in 2008 kreeg, was dat je in een crisis dieper moet snijden dan je nu eigenlijk denkt. Als je dat in je oren knoopt, hoe lastig ook, ben je in staat de crisis makkelijker te overbruggen.

Een andere tip, maar voor betere tijden: het dak repareren als de zon schijnt. Probeer altijd aan de kostenstructuur te werken, dan blijft het bedrijf lean en mean. Verder zie ik vanuit de investeerderskant dat het belangrijk is dat je een essentieel product of dienst hebt: het medicijn in plaats van de vitamine. Dan is de kans aanzienlijk groter dat je bedrijf een crisis aankan.

 

Er was voor het uitbreken van de coronacrisis erg veel geld in de markt, en ik zie nu na een paar weken dat de lucht er al uit gaat lopen en dat waarderingen normaliseren. Ook leidt deze coronacrisis tot een correctie op de arbeidsmarkt, met voor bijvoorbeeld bepaalde typen programmeurs reëler salarissen en meer aanbod, waarmee ondernemers hun voordeel zullen doen.”

 

Link naar Interview Financiële Telegraaf 28 maart 2020