De Nederlandse venture capitalist Peak Capital lanceert zijn vierde startupfonds, met een vermogen van 66 miljoen euro. Het fonds zal deelnemingen doen in online marktplaatsen, platform- en SaaS-bedrijven.

Het nieuwe, vierde fonds van Peak Capital zal zich volgens Peak Capital-partner Johan van Mil toeleggen op investeringen van een gemiddelde grootte van 3,3 miljoen euro. Bij het vorige fonds was er nog sprake van een gemiddelde investeringsgrootte van 1,2 miljoen euro. Dit derde fonds had een omvang van 12 miljoen euro, waaruit in totaal tien investeringen zijn gedaan.

Vervolginvesteringen

Het nieuwe fonds, a jump to new heights geheten, richt zich op drie typen investeringen: seed-investeringen van 2,5 ton tot 1,5 miljoen euro, gevolgd door Series A-investeringen van 3 tot 5 miljoen euro en Series B-investeringen van 6 tot 10 miljoen euro. Het zal hierbij telkens gaan om vervolginvesteringen in dezelfde bedrijven. Dit is nieuw voor Peak Capital; bij vorige fondsen was er voor vervolginvesteringen beperkter kapitaal.

Peak Capital zoekt volgens Van Mil naar zogeheten early stage-startups met een compleet team, eigen technologie, een product dat live is en met de eerste signalen van succes. “Bijvoorbeeld de eerste transacties die binnenkomen bij een marktplaats”, verduidelijkt Van Mil.

Schaalbare bedrijven

Het kapitaal is uitsluitend bedoeld voor online marktplaatsen, platforms en Saas-bedrijven, wat staat voor software-as-a-service. Volgens Van Mil zitten in deze sectoren goed schaalbare bedrijven met interessante businessmodellen, waarbij je als investeerder goed kunt sturen op cijfers.

De 66 miljoen euro is afkomstig van maar liefst zestig ondernemers, die volgens Van Mil gemiddeld 1 miljoen euro investeren. Onder hen bevinden zich Joost Romijn (Sundio), Paul Nijhof (Wehkamp), Maarten Esser (@Leisure), Marijn Pijnenborg (Funda), Hippo-ondernemers Jeroen Verberg en Tjeerd Brenninkmeijer en World Ticket Center-ondernemers Jolanda Degen en Phillippe de Knijff.

Over de grens

WE MOESTEN ALTIJD ‘NEE’ VERKOPEN AAN BUITENLANDSE BEDRIJVEN

Peak Capital wil met de 66 miljoen euro in totaal twintig investeringen doen. Naast Nederlandse bedrijven zal de durfkapitalist ook naar Belgische, Duitse en Scandinavische bedrijven kijken. “We kijken al langer over de grens en hebben al eens een investering in België gedaan”, zegt Van Mil. “Het is echter voor het eerst dat we de poort wijd open zetten voor bedrijven uit andere landen. We krijgen heel veel verzoeken van buitenlandse bedrijven en moesten tot nu toe altijd ‘nee’ verkopen.”

Met dit ‘nee’ verkopen, rekent Peak Capital nu dus af. Toch betekent deze internationaliseringsslag niet dat Peak Capital nu wereldwijde plannen heeft. “We zullen niet zo snel in Kazachstan investeren. De markten moeten voor ons bereisbaar zijn en we moeten een goede connectie met de markt hebben.”

Proximity to the founder, noemen we het ook wel. Cultureel en geografisch moet het gebied nabij zijn, zodat we ondernemers naast het investeren van kapitaal goed kunnen helpen bij bijvoorbeeld het vinden van de juiste mensen, het internationaliseren en het realiseren van een exit.”

Van Mil kan nog niet zeggen of de meerderheid van de deelnemingen in Nederlandse of buitenlandse bedrijven zal worden gedaan. Dit zal volgens de investeerder afhangen van de specifieke marktkansen die de individuele bedrijven bieden. Een eerste investering is momenteel in de maak, vertelt Van Mil. Meer details kan hij er nog niet over zeggen, behalve dat de details over “enkele weken” bekend gemaakt worden.


Jacqueline van den Ende is een nieuwe partner bij Peak Capital.

Nieuwe partner

Peak Capital krijgt er met Jacqueline van den Ende bovendien een nieuwe partner bij. Van den Ende krijgt volgens Van Mil een zelfde rol in Peak Capital als mede-partners Heleen Dura-van Oord, Stefan Bary en Van Mil zelf hebben. Hoe groot Van den Endes belang wordt, maakt Van Mil niet bekend.

BIJ PEAK CAPITAL HEBBEN WE ALLEMAAL ONDERNOMEN

Van den Ende werkte als oprichter en ceo bij verscheidene startups en scaleups en was 3 jaar actief voor private equity-firma Hal Investments. Ze wist haar vastgoedbedrijf Lamudi in de Filipijnen te laten groeien van nul naar honderd medewerkers en gaf als ceo leiding aan het honderd werknemers tellende Aziatische fintechbedrijf TrueMoney.

“Ze weet hoe je in het binnen- en buitenland bedrijven moet laten opschalen”, zegt van Mil. “Jacqueline combineert bovendien het ondernemende met een achtergrond als investeerder. Dat is kenmerkend voor Peak, want we hebben allemaal ondernomen.”

Fundright

Van Mil is daarnaast blij dat nu 50 procent van de partners bij Peak Capital vrouw is. “Dat is een unicum in Nederland.” Peak Capital is één van de 25 investeerders die zich heeft aangesloten bij platform Fundright, dat zich als doel stelt binnen 3 jaar alleen nog te investeren in bedrijven met een managementteam dat voor minimaal 35 procent uit vrouwen bestaat.

WE LETTEN ECHT OP DIVERSITEIT

Peak Capital stelt zichzelf echter geen quotum op, stelt Van Mil. “Maar bij onze laatste drie investeringen zaten twee vrouwelijke founders. We letten er echt op. Ook beseffen we ons dat we niet alleen naar vrouwen moeten kijken, maar ook naar minderheden op basis van nationaliteit en etniciteit. Diverse teams presteren beter, hebben we gezien. Je ziet daadwerkelijk succes.”

Peak Capital beheert in totaal 84 miljoen euro en deed tot dusver investeringen in negentien bedrijven, met succesvolle exits bij de bedrijven IENS, Radionomy en CheapCargo.

Contact Heleen

Foto Heleen

Voor interview- en lezingenaanvragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

Charlotte Tomassen, PA
via tel:085-0640905
assistant@duravanoord.com